Pulmološko-alergološka ambulanta

ALERGOLOGIJA

Alergologija obravnava alergijske bolezni in alergijam podobna stanja, kot so različne prehranske intolerance, preobčutljivostne reakcije organizma na snovi iz okolja ali okolja poklicnega dela, pa tudi na podlagi avtoimunih mehanizmov. Dokazuje specifične in nespecifične vzroke takih stanj ter svetuje kako jih sodobno zdraviti in preprečevati.

Alergijske bolezni so alergijski rinitis in konjunktivitis, alergijska astma, akutna in kronična koprivnica, alergijski kontaktni dermatitis, alergijski in dedni angioedem (otekline), alergije in intolerance v prebavnem sistemu z vzroki iz prehrane ali v telesu samem, alergije na pike žuželk, alergije na zdravila in na aditive v hrani. Posebno področje so danes vse obsežnejše navzkrižne alergije, ko ob prvotni alergiji na znani alergen nastopa burna preobčutljovost na številne sestavine v sadju, zelenjavi, morskih sadežih in konzervansih.

 

PULMOLOGIJA

Pulmologija je veja interne medicine, ki obravnava vzroke, diagnostiko in sodobno zdravljenje bolezni pljučnega parenhima, dihalnih poti, rebrne mrene in medpljučnega prostora v prsnem košu. Med temi boleznimi zavzemajo pomembno mesto posledice onesnaženja zraka in kajenja. Pulmologija pomaga preprečevati ovirano dihanje pri teh boleznih, raziskuje in zdravi vzroke kašlja.

 

KDAJ K NAM NA PREGLED?

V primeru, da imate težave pri dihanju, ne zmorete telesnega napora, kašljate več kot 3 tedne, se vam pojavlja srbež kože z izpuščajem in oteklinami, ste doživeli neprijetno reakcijo po piku žuželke ali po nekem zdravilu. Če imate prebavne motnje, ki jih ni bilo možno pojasniti z endoskopijami in splošnim internističnim pregledom ali pa ne prenesete določenega zdravila.

Ob pojavu zardevanja in prehitrega srčnega utripa po pijači in hrani z veliko histamina ali pa zaradi nadležnega curljanja iz nosu in oči ter morebitnega kašlja in nespečnosti, kar se pogosto pojavlja v pomladnih mesecih. Pri nas se lahko oglasite tudi, če želite dodatno pulmološko oceno o RTG slikah.

 

KAKO SE PRIPRAVITI NA OBISK

Pripravite predhodne izvide za problem, ki je vzrok obiska. Pred alergološkimi testi vsaj 3 – 5 dni ne uživajte tablet antihistaminika in kortikosteroida. Oseba z astmo naj vdihava svoja redna zdravila tudi na dan našega pregleda.

asist. Peter Kopač, dr. med.
specialist interne medicine
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.