OBVESTILO – ob pozitivnem hitrem testu ni več potrebno potrjevanje s PCR testom
3. februarja 2022

V primeru prisotnih simptomov in znakov za COVID-19, vas bo osebni zdravnik že po telefonu preusmeril na odvzem brisa in / ali na pregled v COVID ambulanto, zato ne prihajajte v ambulanto nenapovedano.

V primeru, da ste na samotestiranju pozitivni, se najpozneje v 24 urah udeležite testiranja s hitrim testom pri enem od pooblaščenih izvajalcev. Pomembno, da ostanete v samoizolaciji. Če je izvid HAG testa negativen in je oseba brez znakov okužbe, nadaljnje ukrepanje ni potrebno. Če je izvid HAG testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, ki so po 72 urah od odvzema brisa še vedno prisotni, se mora v roku 24 urah znova udeležiti HAG testiranja pri enem od pooblaščenih izvajalcev.
 
Od 1.2.2022 je v veljavi nov protokol testiranja in dokazovanja okuženosti s koronavirusom. Obolelost se dokazuje že z pozitivnim HAG testom (test je potrebno opraviti pri enem od pooblaščenih izvajalcev) in ni potrebno potrjevanje z PCR testom. Na PCR-testiranje bodo napoteni le kronični bolniki, nosečnice, osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Vsi ostali prebivalci lahko PCR-test opravijo le še samoplačniško. 

Oseba, ki je v izolaciji, ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 7 dni od pozitivnega testa.

 

Izolacija se predvidoma zaključi po 7 dneh, če sta izpolnjena dva pogoja:

 • oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša),
 • in oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen. V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje do konca 10. dneva.

Po desetih dneh se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa. Izolacija se lahko podaljša tudi, če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije v takem primeru določi osebni oziroma lečeči zdravnik.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in vam je bila odrejena izolacija, karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

POTRDILO O PREBOLELI OKUŽBI JE DOSTOPNO V PORTALU ZVEM (https://zvem.ezdrav.si/-/potrdilo-o-prebolelosti-na-podlagi-testa-hagt-si-dcp-)

 

KARANTENA

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi (se samoosami na stalnem, začasnem ali drugem naslovu). Traja 7 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika oziroma od prihoda v Slovenijo (v kolikor ste bili v karanteno napoteni ob vstopu v Slovenijo). Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 oziroma bolezni covid-19.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in vam je bila odrejena izolacija, karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE IN NOVOSTI GLEDE IZOLACIJE IN KARANTENE LAHKO NAJDETE NA SPLETNI STRANI NIJZ IN MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

https://www.nijz.si/sl/izolacija
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodilo_za_osebe_v_karanteni_doma_13_01_2022.pdf
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_osebe_s_covid-19_doma_24_01_2022_1.pdf

NAROČITE SE
NA PREGLED

Prosimo izpolnite spodnji obrazec. V kratkem vas bomo kontaktirali za termin obiska.

 • Ime
 • Priimek
 • Podjetje
 • Telefon
 • Datum rojstva
 • Email
 • Vaš naslov
 • Izberite program
 • Sporočilo