Ambulanta za celiakijo

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten. Posledica te preobčutljivosti je okvara sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane.

Bolezen ima številne obraze in stopnja prizadetosti je zelo raznolika.

Običajno se celiakija kaže v obliki bolečin v želodcu, krčev, napihnjenosti, vetrov, driske, hujšanja in slabokrvnosti. Pogosto so prizadeti tudi drugi organski sistemi, saj je celiakija bolezen, ki prizadene celoten organizem in se kaže s številnimi resnimi zapleti.

Z vidika poznejših komplikacij so  bolj ogrožene osebe s tako imenovano tiho celiakijo, ki so sicer klinično brez simptomov in težav, vendar je zaradi prisotnih protiteles tkivo sluznice enako prizadeto, kot to ugotavljamo pri bolnikih, ki že kažejo znake obolenja.

Zaradi pomanjkljive absorpcije rudninskih snovi in vitaminov pride do zastoja pri razvoju kostne mase, pogostejši so zlomi, zgodaj se razvije tudi osteoporoza.

Absorpcijskim motnjam pripisujejo tudi slabokrvnost s pomanjkanjem železa in vitamina B12 ter različna nevrološka obolenja, kot so depresija, motnje koordinacije in zgodnji mentalni upad. Pri bolnikih, ki se ne držijo brezglutenske diete se kot najtežji zaplet lahko pojavi maligno obolenje prebavnega sistema.

Bolezen lahko prizadene vse starostne skupine; od otrok, potem ko jim v prehrano uvedemo žita, do odraslih.

V ambulanti obravnavamo bolnike s sumom na celiakijo in bolnike, ki celiakijo že imajo dokazano in želijo redno kontrolo ali kontrolo zaradi bolezenskih zapletov.

V ambulanti opravite pregled in pogovor. Bolezen diagnosticiramo z laboratorijskimi preiskavami in endoskopsko preiskavo z biopsijo tankega črevesa.

Za izključevanje druge patologije so nam na voljo testiranja za prehranske alergije, ki jih izvaja alergolog.

Ambulanta za celiakijo spada v gastroenterološko dejavnost in jo vodi doc. dr. Rado Janša, dr. medicine, specialist gastroenterolog.

doc. dr. Rado Janša, dr. med.
specialist interne medicine in gastroenterologije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.