Ambulanta za lasersko zdravljenje krčnih žil

Primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg, se že več kot petindvajset let ukvarja z zdravljenjem krčnih žil, v zadnjih desetih letih predvsem v zasebni ambulanti za žilno kirurgijo Avelana d.o.o. na Otočcu in Novem mestu.

Razvil je metodo minimalno invazivnega zdravljenja krčnih žil s toplotno odstranitvijo velikih debelih ven.

Do sedaj je s to metodo operiral več kot 7 tisoč ljudi. V ambulanti in na tečajih ga je obiskalo skoraj 200 zdravnikov iz celega sveta, ki so se seznanili s to metodo. Način operiranja z laserjem so popularno poimenovali “metoda Avelana”. Primarij ves čas uvaja najnovejše metode in vedno nove laserje. V zadnjem času je pričel izvajati tudi zdravljenje krčnih žil z lepilom, ki je za nekatere bolnike zelo primerna. Z namenom, da bi bili bolniki, ki se neradi odpravijo iz Ljubljane, deležni najnovejših metod zdravljenja, je pričel operirati tudi v ambulanti MC Barsos.

Kirurško zdravljenje je edina metoda, ki trajno zmanjša simptome bolezni.

Klasični operativni postopki so najstarejši in najbolj preverjeni. Slabost take operacije je, da je potrebno ležanje v bolnišnici, poseg se opravlja v spinalni omrtvičenosti, celjenje in bolniški stalež so daljši.

 

Zaradi tega so se razvile manj invazivne in za bolnika prijaznejše metode:

  • endovenska laserska;
  • radiofrekvenčna;
  • in mehanokemična metoda.

Vsaka od teh metod je uspešna, vendar je za nekatere bolnike primernejša ena metoda, za druge pa druga. Potrebno se je prepustiti izbiri zdravnika, ki pozna in uporablja vse metode.

Kaj so pravzaprav krčne žile?

Krčne žile so razširjene, podaljšane in zato zvijugane vene, ki se bočijo nad nivo kože in skozi njo včasih modrikasto prosevajo. V osnovi gre za sicer v podkožju normalno prisotne vene, ki so se zaradi povečanega pritiska krvi, razširile, podaljšale in zvijugale.

 

Zakaj pride do nastanka krčnih žil in kako pogosta je njihova prisotnost?

Vzrok za nastanek krčnih žil je okvara drobnih venskih zaklopk, ki kot nekakšne nežne lopute v venah, usmerjajo tok krvi le v smeri proti srcu. V primeru okvare pa dopuščajo tudi obratni tok krvi. Zaradi tega se kri kopiči v venah nog, ki so nižje od srca, ko stojimo. Povečan zastoj krvi v nižje ležečih venah, povzroči, da se vena razširi, podaljša in v nekaterih primerih nastane tudi vnetje. To pa poleg slabega videza nog povzroča tudi bolečine in druge zaplete.

 

Kdaj moramo pričeti z zdravljenjem oziroma moramo obiskati zdravnika?

Vsekakor velja, da se je na posvet k osebnemu zdravniku potrebno zglasiti, ko se začnejo težave, pa naj bodo te le estetske ali pa resnejše.

Nujno pa je potrebno obiskati zdravnika pri sledečih težavah: hitra utrujenost nog, težke noge, bolečine, otekanje goleni (še zlasti če je razlika desno – levo), povrhnje vnetje ven – tromboflebitis, krvavitev iz varic, obarvanost kože na goleni, stanjšanje in zatrdelost kože na goleni, bela boleča koža in venska razjeda.

 

S katerimi diagnostičnimi postopki zdravnik ugotovi, da je potrebno zdravljenje?

Najprej je vedno pomembno ugotoviti težave, ki jih ima bolnik. Te so najmanj izražene zjutraj in se proti večeru slabšajo. Večinoma lahko že iz narave težav ugotovimo ali so povezane z venami ali ne. Poslabšuje jih vročina, zato so težave vedno hujše v poletnih mesecih. Pri hitri hoji pa se zmanjšajo. Zjutraj ni ne bolečin in ne oteklin. Tipično je tudi, da ima bolnik z vensko boleznijo raje noge na hladnem in si jih zato preko noči razkrije.

Običajno takemu izpraševanju sledi pregled. Zdravnik bo pogledal ali so prisotne manjše ali večje krčne žile, otekanje goleni in kožne spremembe. Pomembno je tudi otipavanje pulza na stopalu. Odsotnost pulza pomeni namreč obolenje arterij, ki zahteva drugačne postopke za ugotavljanje bolezni in zdravljenje.

V kolikor bo zdravnik s pregledom ugotovil, da stopnja obolenj ven ne zahteva zdravljenja z operacijo in sklerozacijami, bo bolniku svetoval nošenje medicinskih kompresijskih nogavic ali mu predpisal zdravilo za lajšanje težav pri obolenju ven. Večkrat bo že to zadostovalo za daljši čas.

V primeru napredovalega obolenja ven in zapletov, pa je potrebno zdravljenje, pred tem pa je nujno opraviti ultrazvočno preiskavo ven. Ta pokaže katere vene so prizadete in do kolikšne mere, obenem pa tudi napove,  kakšno zdravljenje je potrebno in možno.

 

Kaj vpliva na izbiro zdravljenja?

Za kakšno zdravljenje se bomo odločilo je odvisno od stopnje kronične bolezni ven.

Metličaste vene se zdravijo le na izrecno željo obolelega in kot vsi estetski posegi ni krito s strani zdravstvenega zavarovanja. Zdravimo jih običajno z injekcijam. Najmanjše v katere ne moremo vstopiti  niti z najtanjšo iglo pa lahko zdravimo s povrhnjim  laserjem ali radiofrekvenco.

Velike varice so že zdravstveni problem za katerega pa je na voljo več načinov zdravljenja. Eden od možnosti zdravljenja je sklerozacija. To je zdravstvena metoda pri kateri v veno vbrizgamo sredstvo, ki povzroči zlepljenje žilne stene. Po veni kri več ne teče in je zato skozi kožo nevidna. Ta metoda se je v zadnjem času posodobila tako, da jo izvedemo pod kontrolo ultrazvoka in namesto tekočine v veno vbrizgamo peno. Prihaja v poštev kot dopolnilno zdravljenje kirurške terapije ali za zdravljenje manjših varic.

Kirurško zdravljenje je edina metoda,  ki trajno zmanjša simptome bolezni.

Klasični operativni postopki so najstarejši in najbolj preverjeni. Slabost take operacije je, da je potrebno ležanje v bolnišnici, poseg se opravlja v spinalni omrtvičenosti, celjenje in bolniški stalež so daljši.

Zaradi tega so se razvile manj invazivne in za bolnika prijaznejše metode. V zadnjem času so se uveljavile predvsem

  • endovenska laserska;
  • radiofrekvenčna;
  • in mehanokemična  metoda.

Vsaka od the metod je uspešna, vendar je za nekatere bolnike primernejša ena metoda, za druge pa druga. Potrebno se je prepustiti izbiri zdravnika, ki pozna in uporablja vse metode.

Lasersko zdravljenje se pri nas in v svetu izvaja najpogosteje. Rezultati vseh metod pa so odlični. Tako glede zadovoljstva bolnikov s posegom, ki je po naši študiji 99 % do sto odstotno, kot tudi po drugih kazalnikih. Več kot polovica bolnikov se vrne na svoje delo v manj kot treh dneh po posegu. Bistvena prednost obeh metod je, da se izvajajo ambulantno in bolniki po posegu odidejo peš na krajši sprehod. Metodi sta primerni tudi za starejše, pogoj je le, da je bolnik sposoben hoditi po posegu vsak dan vsaj štirikrat po 15 minut.

 

Kdaj je priporočljivo znotrajžilno lasersko ali radiofrekvenčno zdravljenje?

Sodobno znotrajžilno lasersko zdravljenje varic  priporočamo, ko nastopijo težave. Najpogostejše težave so izgled, bolečine, težke noge, hitra utrujenost nog, povrhnji tromboflebitis, krvavitev iz varic, obarvanost kože goleni, stanjšana koža in podkožje goleni in venska razjeda.

 

Kako izgleda sodobno kirurško zdravljenje s pomočjo laserja ali radiofrekvence?

Za razliko od klasične kirurgije, ki se izvaja predvsem v bolnišnicah, se moderna laserska terapija izvaja v posebej opremljenih ambulantah. Pred posegom in po posegu ni potrebno ležati, obratno, bolnike vzpodbujamo, da se takoj po posegu sprehodijo in že v pol ure po posegu gredo lahko domov. Posege opravljamo v posebni vrsti anestezije, ki je neke vrste lokalna anestezija. S posebno črpalko v okolico vene črpamo hladno tekočino s sredstvom proti bolečinam, ki predel, ki ga operiramo popolnoma omrtvi, vse ostale funkcije noge pa so ohranjene. Večina bolnikov dojema poseg kot skoraj neboleč .

 

Kakšno je okrevanje po posegu?

Po posegu je potrebno 24 ur neprekinjeno nositi kompresijsko nogavico. Operirani se lahko večkrat na dan sprehaja ali kolesari, vendar le na kratke razdalje. Opravlja lahko vsakodnevna opravila v gospodinjstvu. Ne sme pa več kot eno uro stati pri miru ali več kot dve uri sedeti.

Približno četrtina bolnikov je lahko delala že naslednji dan, več kot polovica pa v treh dneh, preostali so se vrnili na delo v roku enega tedna. Nogavico je potrebno nositi preko dneva še vsaj 4 tedne.

 

Ali je s preventivnimi ukrepi mogoče omejiti okvare ven?

Klinične študije, ki bi dokazovale zmanjšanja okvar ven s preventivnimi ukrepi, ne obstajajo. Sicer pa je stališče stroke, da z določenimi ukrepi vendarle  lahko upočasnimo napredovanje kronične bolezni ven. Predvsem pa lahko z njimi lajšamo težave, ki jih spremljajo. Pomembni so sledeči ukrepi: vsakodnevna hitra hoja ali kolesarjenje, izogibanje vročini (savna, solariji, sončenje), izogibanje dolgotrajnemu stanju na mestu, redukcija oziroma kontrola telesne teže in na zelenjavi bazirana prehrana.

Ni dokazov, da bi preventivne kompresijske nogavice zmanjšala pojavnost krčnih žil. Dokazano pa zmanjšujejo težave (težke noge, otekanje, bolečine, krči).

 

Ali se za zdravljenje krčnih žil uporabljajo tudi zdravila?

Pri kronični bolezni ven se predpisujejo zdravila, ki krčnih žil sicer ne zdravijo, zmanjšujejo pa težave, ki so povezane z boleznijo ven. Zlasti zmanjšajo otekanje, občutek težkih in napetih nog ter bolečine. Edino dokazano uspešno zdravilo so mikronozirani  flavonoidi (Detralex), ki so izdelani iz naravnih snovi, le tako so obdelana, da jih prebavila lahko vsrkajo. Ta zdravila delujejo tako, da se zmanjšajo vnetne reakcije v žilni steni in kapilarah. Po mojih izkušnjah okoli 70 odstotkov bolnikov občuti olajšanje ob jemanju opisanih zdravil.

 

Ali imajo različna mazila in kreme za krčne žile resnično tak učinek, ki ga nekateri oglašujejo?

Dokazano nobeno mazilo, pa naj je še tako drago in agresivno oglašano, ne odstranjuje krčnih žili. Niti najdrobnejših kapilar ali metličastih ven ne. Nekatere kreme pa imajo hladilen učinek na kožo in s tem zmanjšujejo  neprijeten pekoč občutek, občutek težkih nog in napetosti v nogah. Nekaterim kremam so dodani izvlečki divjega kostanja, vinske trte in drugih zelišč, ki imajo sicer nekatere ugodne učinke, vendar se skozi kožo zelo malo absorbirajo in je njihov učinek vprašljiv.

 

Ali se je možno rešiti drobnih metličastih ven, ki kazijo zunanjost noge?

Teoretično je to seveda možno. Danes imamo na razpolago poseben laser, ki požge drobne vene, kožo pa minimalno poškoduje, tako, da je v nekaj tednih zopet taka kot pred zdravljenjem, »kapilare« pa so bistveno manj vidne. Še boljše učinke dosežemo s kombinacijo sklerozacije z zelo tankimi iglami in povrhnjim laserjem.

 

 

Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 00, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.