Angiološka ambulanta

ANGIOLOGIJA

Angiologija je področje medicine, ki se ukvarja z ožiljem in žilnimi boleznimi. Pravilno ukrepanje pri žilnih boleznih lahko pri pacientu prepreči trombozo, embolijo, ipd.

 

Kaj ambulanta nudi pacientu?

Pacientom nudimo preiskave arterijskega in venskega ožilja in ultrazvočne preiskave. Ko diagnosticiramo pacientovo stanje ožilja, le tega spremljamo in ga zdravimo.

 

Kdaj k nam na pregled?

Kadar ima pacient težave z ožiljem, bodisi z notranjimi – arterijskimi žilami (dovodnicami), ali venskimi žilami – zunanjimi (odvodnicami).

Bolezni ožilja se začnejo kazati kot bolečine v spodnjem delu nog ali bolečine v mečih, nezmožnost daljše hoje, težke in utrujene noge, kasneje kot zatečene noge, lahko pa pride tudi do golenske razjede. Nekateri pacienti pridejo zgolj zaradi estetskega videza.

 

Periferna arterijska bolezen (PAB)

Periferna arterijska bolezen (PAB) je bolezen, ki največkrat prizadene arterije spodnjih udov. Vzrok je napredovana ateroskleroza, ki postopno zožuje prizadeto arterijo in jo lahko tudi povsem zamaši. Prvi znak zožitve arterij je neprijeten in stiskajoč občutek v mišicah spodnjega uda med hojo. Razdalja na kateri se pojavi bolečina, se z ožanjem žilne svetline skrajšuje, bolečina pa je lahko prisotna celo v mirovanju. V najbolj skrajnem primeru lahko povzroči odmrtje tkiva oziroma gangreno.

Z ultrazvočnim pregledom natančno prikažemo aterosklerotične spremembe na arterijah. Ultrazvočni pregled je nepogrešljiv pri odkrivanju in spremljanju napredovanja PAB, olajša pa nam tudi odločitev o morebitnem nadaljnjem zdravljenju. S to preiskavo pa lahko tudi odkrivamo aterosklerotične spremembe, ki še ne povzročajo nikakršnih težav pri bolnikih z dejavniki tveganja, kot so npr. povišan krvni tlak, kajenje, povišane vrednosti lipidov v krvi, sladkorna bolezen ali družinska obremenjenost.

Na enak način lahko pregledamo tudi karotidne arterije. Aterosklerotične spremembe v teh arterijah so namreč najpogostejši vzrok mažganske kapi.

 

Kronična venska bolezen

Kronična venska bolezen se najpogosteje začne z občutkom težkih in bolečih nog. Kasneje se vene lahko čezmerno raztegnejo, zvijugajo in na tak način se lahko postopoma razvijejo krčne žile oziroma  varice.

Z ultrazvočnim pregledom odkrivamo popuščanje globokih in/ali povrhnjih ven spodnjih okončin: prikažemo širino ven, učinkovitost venskih zaklopk ter smer in hitrost toka krvi. Ti podatki nam omogočijo pravilno izbiro načina zdravljenja.

prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med.
specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine
prof. dr. Aleš Blinc, dr. med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Marko Živec, dr. med.
specialist interne medicine
asist. dr. Ana Spirkoska Mangaroska, dr. med.
specialistka interne medicine
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.