Nevrološka ambulanta

Nevrologija

Nevrologija je veja medicine, ki se ukvarja s področjem živčevja ter z diagnostiko in zdravljenjem bolezni živčevja. Pod bolezni živčevja spadajo tiste, ki neposredno vplivajo na centralni, periferni in avtonomni živčni sistem ter tista, ki posredno povzročajo bolezenska stanja. To so lahko žilne bolezni (npr. možganska kap) ali mišične bolezni (npr. distrofija) in številne druge. V nevrološki ambulanti pregledujemo bolnike, ki prihajajo na prvi specialistični pregled zaradi nevroloških težav ali pa bolnike, ki želijo drugo mnenje glede svojega zdravljenja ali pa konzultacijo glede potrebnosti operativnih terapij.

 

Kaj ambulanta nudi pacientu?

Pacientu nudimo klinični pregled, preiskave v zvezi z okvarami ali boleznimi živčevja, EMG (testiranje prevodnosti živcev), testiranje funkcije avtonomnega živčevja ter test z nagibno mizo. Če je potrebno, pacienta napotimo na nadaljnje preiskave. Na podlagi anamnez, klinične slike in izvidov narejenih preiskav, se nato odločimo oziroma predlagamo načine zdravljenja bolnikov z znaki obolenja centralnega živčevja (veliki in mali možgani ter hrbtni mozeg) in perifernega živčevja.

 

ELEKTROMIOGRAFIJA (EMG)

EMG je preiskava s katero se odkrivajo okvare živčnih celic, ki se nahajajo zunaj možganov in hrbtenjače, ter bolezni mišic (miopatije).

 

TESTIRANJE FUNKCIJE AVTONOMNEGA ŽIVČEVJA

Namen testiranja je ocena delovanja avtonomnega živčevja, ki uravnava delovanje srca in krvnega obtoka. Med posameznimi testi opredelimo, ali je delovanje kardiovaskularnega živčevja normalno in v primeru okvare, opredelimo stopnjo okvare.

Test avtonomnega živčevja je nepogrešljiva preiskava pri kroničnih boleznih, ki lahko poškodujejo funkcijo avtonomnega živčevja kot so sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen, multisistemska atrofija (MSA), amiloidoza…

Pred preiskavo vzemite svoja običajna zdravila. Pred samo preiskavo se boste pogovorili o boleznih, ki jih imate  in o zdravilih, ki jih redno jemljete.
Testiranje je sestavljeno iz posameznih kratkih testov, med katerimi stalno merimo krvni tlak in srčno frekvenco. Na prste leve roke vam bomo namestili manšeto za neprekinjeno merjenje krvnega tlaka, na prsni koš pa nalepili elektrode za snemanje EKG.

Opravili bomo naslednje teste:

  • Mirovanje leže v popolnem miru (trajanje 10 min)
  • Valsalvin preizkus s pihanjem proti uporu 20 mm Hg  (trajanje 20 sekund, tri ponovitve)
  • Test globokega dihanja (trajanje 90 sekund, dve ponovitvi
  • Ortostatski test – preiskovanec vstane in mirno stoji 6 minut (dve ponovitvi)

Testiranje je nezahtevno, nenevarno in neinvazivno. Med testom redko lahko pride do vrtoglavice ali omotice. V kolikor testiranje ne bo v celoti izvedeno, bo okrnjena diagnostika morebitne okvare avtonomnega živčevja.

Med testom boste povedali, v kolikor občutite kakšno težavo (slabost, nemoč, vročino, omotico…).

Test traja eno uro.

 

TEST Z NAGIBNO MIZO

Namen testa z nagibno mizo je ugotavljanje vzroka nepojasnjenega omedlevanja. Če imate ponavljajoče se primere omedlevice ali omotičnosti, vas lahko zdravnik napoti na test nagibne mize. S stalnim merjenjem krvnega pritiska in srčne frekvence opredelimo vrsto sinkope (tj prehodne izgube zavesti).

Avtonomni živčni sistem nadzoruje vaš srčni utrip in krvni tlak. Med naklonom telesa se lahko za kratek čas zniža srčna frekvenca in krvni tlak. Zaradi tega manj krvi priteče v možgane in zato pride do izgube zavesti.

Test je na splošno varen, zapleti pa so redki.

Možni zapleti:

  • Slabost in bruhanje po omedlevici
  • Slabost, ki lahko traja več ur
  • Dolgotrajen nizek tlak po testu

Zapleti po navadi hitri izzvenijo po povratku v vodoravno lego.
 
POTEK PREISKAVE:
Pred samo preiskavo se boste pogovorili o boleznih, ki jih imate in o zdravilih, ki jih običajno jemljete.

Na dan preiskave vzemite vsa predpisana zdravila, tudi morebitna zdravila za epilepsijo. Vsaj 4 ure pred preiskavo ne jejte in dve uri ne pijte. 

Med ležanjem na mizi boste ves čas privezani s posebnimi trakovi, ki vas varujejo pred morebitnim padcem. Na prst leve roke vam bo dipl. zdravstvenik namestil manšeto za neprekinjeno merjenje krvnega pritiska, na desno nadlaht pa manšeto za klasično merjenje krvnega pritiska. Na prsni koš vam bo nalepil štiri elektrode za snemanje delovanja srca (EKG). Ves čas testa neprekinjeno merimo in beležimo krvni pritisk in srčno frekvenco. Po petih minutah ležanja sledi 45 minut pasivnega nagiba preiskovalne mize pod kotom 60°. V času naguba poskušajte ostati čimbolj mirni in poročajte o morebitnih znakih, simptomih; kot so slabost , potenje, nemoč, občutek vročine ali nepravilen srčni utrip. Če ne boste imeli nobenih simptomov, boste v trideseti minuti prejeli zdravilo Nitrolingual (1 vpih spreja pod jezik). Pri osebah, mlajših od 18 let, pri starejših osebah in bolnikih s srčnim obolenjem Nitrolingual običajno ne uporabimo. 20 minut po vpihu Nitrolinguala ali v trenutku izgube zavesti vas bomo vrnili v vodoravni položaj.

Test bo trajal približno eno uro.
 
RAZLAGA REZULTATOV:

Rezultati temeljijo na tem, ali med testom omedlite ali ne in kaj se zgodi s srčnim tlakom in utripom. Rezultat je pozitiven, v kolikor se vam krvni tlak zniža in med testom čutite vrtoglavico ali omedlevico.

Rezultat je negativen, če se vam srčni utrip le nekoliko poveča, krvni tlak ne pade bistveno in nimate znakov oz simptomov omedlevice. V tem primeru bodo verjeno za določitev vzrokov omedlevice, potrebne dodatne preiskave.

 

Kdaj k nam na pregled?

V večini primerov, vas bo k nam napotil osebni zdravnik, sicer pa je nujno zdravljenje dejavnikov tveganja in zdravljenje oseb, ki že imajo težave zaradi okvare ožilja ter tistih, ki imajo težave s perifernim živčevjem.

doc. dr. Dušan Butinar, dr. med.
specialist nevrologije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.