Proktološka ambulanta

PROKOTOLOGIJA

Proktologija je ožje specialistično področje, ki obravnava bolezni zadnjega segmenta prebavil oziroma bolezenske spremembe v predelu zadnjika in funkcionalne motnje odvajanja.

Najpogostejše bolezenske spremembe v predelu zadnjika so povečani hemoroidalni vozli, fistule, abscesi, fisure in tumorji v predelu zadnjika oziroma danke.

Med funkcionalne motnje odvajanja sodita kronično zaprtje in inkontinenca za blato.

 

kaj ambulanta nudi pacientu?

Proktološka ambulanta nudi bolniku obravnavo pri specialistu abdominalne kirurgije s poglobljenim znanjem iz proktologije. Sestavni del te obravnave je poglobljen razgovor o bolnikovih težavah (usmerjena anamneza), klinični pregled, ki po potrebi vključuje še proktoskopijo ali rektoskopijo in priporočila za zdravljenje. Mednje spadajo navodila glede sprememb življenjskega sloga, predpis zdravil, ambulantni (oziroma) hospitalni kirurški posegi ali napotitev k ustreznemu specialistu druge stroke.

 

Kdaj k nam na pregled?

Najpogostejši razlog za obisk pri proktologu je pojav krvi na blatu. Pregled pri proktologu je nujen tudi v primeru bolečin ali zatrdlin v predelu zadnjika.

Prav tako je pregled v proktološki ambulanti smiseln v primeru težav z odvajanjem blata, bodisi v obliki zaprtja ali uhajanja blata.

 

 

PROKTOLOŠKI PREGLED

Sestavni del obiska v proktološki ambulanti je proktološki pregled.

Pri proktološkem pregledu bolnik največkrat leži na preiskovalni mizi v levem bočnem položaju z nogami pokrčenimi proti trebuhu. Pri ženskah je včasih smiselno pregled opraviti v ginekološkem položaju.

Zdravnik si najprej ogleda okolico analne odprtine in presredka. V nadaljevanju pregleda natančno iztipa končni del črevesa (del danke in analni kanal). Pri ženskah je včasih potrebno iztipati končni del črevesa tudi skozi nožnico. Za oceno njenega delovanja mora bolnik med pregledom bodisi napenjati ali sproščati mišico zapiralko.

Na koncu pogosto sledi še pregled notranjosti končnega dela črevesa z inštrumentom (proktoskop oziroma rektoskop), s pomočjo katerega lahko zdravnik oceni velikost hemoroidalnih vozlov ter ugotovi prisotnost morebitnih tumorskih ali vnetnih sprememb na sluznici končnega dela črevesa.

 

PRIPRAVA NA PREGLED

Posebna priprava za proktološki pregled praviloma ni potrebna.

V primeru predvidene rektoskopije je končni del črevesa potrebno izprazniti s pomočjo klistirja.

doc. dr. Gregor Norčič, dr. med.
specialist abdominalne kirurgije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.