Pulmološko-alergološka ambulanta

Alergologija obravnava alergijske bolezni in alergijam podobna stanja, kot so alergijski rinitis, alergija na hrano ali zdravila, akutna in kronična urtikarija ter alergijski dermatitis.
 
Pulmologija obravnava bolezni, kot so kašelj, astma, kadilska okvara pljuč, kronična obstruktivna pljučna bolezen, emfizem, …

 

KDAJ K NAM NA PREGLED?

Pacientu nudimo klinični pregled ter pulmološko in alergološko testiranje.
 
Za ugotavljanje različnih alergij opravljamo kožne teste.
 
Med njimi so testi z inhalacijskimi alergeni, ki so v zraku celo leto (pršice, dlaka domačih živali, plesni) ali v posameznih sezonah (pelodi dreves od februarja do aprila, pelodi trav in plevelov od junija do avgusta ter ambrozija v avgustu in septembru).

Pelodno napoved lahko spremljate na:
http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moje-okolje/cvetni-prah
 
Kožne teste opravljamo tudi s svežo hrano, kot so žita: (proso, pšenica, ajda, rž, ječmen, oves), volčji bob, soja, sezam, jajce, zelena, ribe (orada, postrv, škamp), mleko, gorčica, oreščki (arašid, brazilski orešček, lešnik), breskev, jagoda. Teste lahko naredimo tudi z alergeni (hrana, zdravila, hišni prah), ki jih prinesete s seboj.
 
Opravljamo pulmološko testiranje, meritev pljučne funkcije in bronhodilatatorno testiranje. Če je potrebno, pacienta napotimo na nadaljnje preiskave, kot so metaholinski test, rentgenska preiskava prsnega koša, računalniška tomografija (CT) itn.
 
Razlaga testov ni enostavna, saj so nekateri lahko pozitivni tudi pri zdravih ljudeh, določenih alergij pa s testi ne moremo dokazati. Zato je po opravljenih testih potreben pogovor s strokovnjakom, ki ovrednoti izvide. Pojasni vam, kaj lahko ukrenete sami in kdaj je potrebno zdravljenje z zdravili. Izurjena medicinska sestra pa vas dodatno pouči o pravilnem jemanju zdravil (nosna pršila, inhalacijska zdravila, avtoinjektor adrenalina).
 
Svetujemo vam tudi pri opuščanju kajenja.

 

KAKO SE PRIPRAVITI NA PREGLED

Vsaj 5 dni pred prvim pregledom ne smete jemati antihistaminikov. Druga zdravila lahko jemljete kot običajno. Če imate kožne spremembe, nam je zelo v pomoč, če jih fotografirate, ko so najbolj izrazite. Pri občasnih težavah si zabeležite, v katerem letnem času so najpogostejše in kaj jih sproži. Če sumite, da vam težave povzroča hrana, si zapisujte, kaj ste zaužili (hrano, zdravila) do dve uri pred izbruhom težav.

asist. Peter Kopač, dr. med.
specialist interne medicine
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.