Urološka ambulanta

Kaj ambulanta nudi pacientu?

Pacientu nudimo klinični pregled, laboratorijske preiskave, ultrazvok sečil in medeničnih organov in zdravljenje na podlagi postavljene diagnoze.

 

Kdaj k nam na pregled?

Pri težavah s sečili, trdovratnem vnetju sečil, inkontinence, težavah s prostato in pri erektilni disfunkciji. Na podlagi prinešene dokumentacije po obravnavi pri drugih urologih, nudimo tudi drugo mnenje.

 

ULTRAZVOK

Z ultrazvočno preiskavo bo zdravnik ocenil velikost in obliko prostate. Izmeril bo tudi zastanek urina v sečnem mehurju, kar je pomembno za samo zdravljenje težav in pa opredelitev vzroka težav. S pomočjo ultrazvoka bo zdravnik pregledal tudi ledvice.

 

UROFLOW

Uroflow je osnovna urodinamska preiskava, s pomočjo katere lahko ocenimo pretok urina. Preiskava nam omogoča ovrednotiti objektivno resnost težav in pa pomaga diagnosticirati vzrok za težave.

 

SELECT MDx

Select MDx je enostaven, neboleč in neinvaziven biomarketski test urina, s katerim lahko z veliko gotovostjo ocenimo trenutno bolnikovo tveganje za prisotnost visoko rizičnega raka prostate. Na podlagi tega se urolog in pacient lažje odločata o nadaljnji diagnostiki v smeri potrjevanje raka (biopsija, MRI) ali pa o pozornem spremljanju.

Test je primeren za moške, ki imajo povišan PSA in pri katerih s samim kliničnim pregledom ne moremo potrditi ali izključiti visoko rizičnega raka prostate.

Na samem pregledu zdravnik najprej opravi digitorektalni pregled prostate (otip prostate skozi črevo), nato pa bolnik urinira v poseben zbiralnik, ki ga odpošljemo v laboratorij. Test se izvaja v laboratorijih MDx health BV na Nizozemskem. Rezultat se navadno prejme v 7 dneh po prejetju vzorca, dobi ga napotni urolog, ki bolnika seznani z izvidom.

Gre za najnovejšo enostavno metodo posebnega urinskega testa, ki pokaže, ali je v prostati prisoten agresiven rak prostate, ali ne. Ključno je namreč ravno odkrivanje in zdravljenje agresivne, življenjsko ogrožajoče oblike raka prostate. S SelectMDx testom iščemo biomarkerje raka prostate v urinu ter s pomočjo drugih dejavnikov tveganja izračunamo trenutno pacientovo tveganje za prisotnost raka prostate ter tveganje, da je ta rak visokorizičen oz. agresiven in pacient potrebuje zdravljenje. S testom se pacient lahko izogne biopsiji in drugim diagnostičnim metodam, če test pokaže nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate (pri več kot 50 % pacientih, ki opravijo SelectMDx test, biopsija ni potrebna). Zanesljivost testa SelectMDx je zelo visoka. SelectMDx pravilno napove negativen rezultat za visokorizičnega raka prostate kar v 95-ih odstotkih primerov. Pacient z negativnim rezultatom tako lahko varno izpusti biopsijo in nadaljuje z rednimi urološkimi pregledi. V primeru, da urinski test pokaže visoko verjetnost agresivnega raka prostate, se za nadaljnjo diagnostiko pogovorite s svojim urologom. Select MDx je del najnovejših standardov diagnostike raka prostate. Zaradi svoje visoke zanesljivosti in klinične uporabnosti  je test že vključen v diagnostične smernice raka prostate Evropskega združena urologov ( European Association of Urology, EAU)

 

ZDRAVLJENJE CISTITISA (Cystistat terapija)

Kronični (intersticijski) cistitis ali t. i. sindrom bolečega mehurja je ponavljajoče, kronično vnetje mehurja, ki se kaže s ponavljajočimi bolečinami in pogostim uriniranjem. Če ni bakterijskega povzročitelja pri zdravljenju antibiotiki žal ne pomagajo. Pacienti pogosto občutijo bolečine v mehurju in pogostejše uriniranje. Bolezen navzven ni vidna, vendar pa zelo vpliva na kvaliteto življenja. Vzrok bolezni je oslabljena zaščitna plast sluznice sečnega mehurja, ki je sestavljena iz glukozaminoglikanov. Zaradi slabše zaščitne plasti je mehur bolj občutljiv in boleč. Pred postavitvijo diagnoze je potrebno izključiti bakterijsko okužbo, saj le-ta povzroča enake simptome.

Simptomi za ponavljajoči intersticijskega cistitisa (cistitis, ki ni posledica bakterijskega infekta):

 • bolečina v mehurju in občutljivost nad sramno kostjo,
 • potreba po pogostem uriniranju, četudi je mehur prazen,
 • motnje spanja,
 • bolečine v spodnjem delu hrbta,
 • boleči spolni odnosi,
 • vsesplošna utrujenost.

Cystistat izboljša simptome pri večini bolnikov s kroničnim cistitisom in sindromom bolečega mehurja. Zdravilo je izdelano iz hialuronske kisline, ki je del plasti glukozaminoglikana in predstavlja zaščitno plast v sečnem mehurju.

Par ur pred prejemom ne uživajte tekočin. Zdravnika opozorite:

 • v kolikor imate vročino, se počutite slabo, ste zelo utrujeni;
 • imate moten ali krvav urin;
 • ste imeli po predhodnem zdravljenju kakšne težave;
 • ali težave pri uriniranju še trajajo;
 • v kolikor ste že imeli aplikacijo Cystistata, opozorite zdravnika na morebitne težave.

Pred samim prejemom zdravila je potrebno izprazniti sečni mehur. Zdravnik vam bo vstavil v sečnico cevko, izpraznil mehur in vanj vbrizgal Cystistat. Za najboljše učinke morate Cystistat zadržati v mehurju vsaj 30 minut oziroma največ 2 uri. Postopek se ponovi od 4 do 6-krat v tedenskih razmikih, nato pa še vzdrževalno enkrat na mesec, dokler težave ne izginejo oz. če je to potrebno. 

Od zdravila Cystistat se pričakuje, da se bodo simptomi izboljšali in prav tako kakovost življenja. Zdravila se dobro prenaša.

 

LASERSKA ODSTRANITEV SPREMEMB NA SPOLOVILU

Zdravnik vam lahko lasersko odstrani spremembe na koži, ki paciente bodisi motijo ali pa jih skrbi, da bi lahko bile spremembe nevarne za njihovo zdravje. Po potrebi lahko zdravnik odstranjeno spremembo pošlje na histološki pregled.

 

KIRURŠKA ODSTRANITEV SPREMEMB NA SPOLOVILU

V lokalni anesteziji vam lahko zdravnik odstrani spremembe na koži, ki paciente bodisi motijo ali pa jih skrbi, da bi lahko bile spremembe nevarne za njihovo zdravje. Po potrebi lahko zdravnik odstranjeno spremembo pošlje na histološki pregled.

 

CIRKUMCIZIJA (obrezovanje penisa)

Gre za kirurško odstranitev prepucija penisa, to je koža, ki pokriva glavo penisa. Dandanes se vse več moških odloča za ta poseg iz zdravstvenih razlogov.

Najbolj pogosti razlogi za poseg so preozka koža prepucija (fimoza) ali pa kožne spremembe v tem področju. Fimoza lahko povzroča boleče spolne odnose ali pa okužbe. Nerazrešena fimoza je tudi eden izmed dejavnikov tveganja za pojav raka penisa. Kadar se cirkumcizija opravi zaradi kožnih sprememb, se v primeru, da so spremembe sumljive za rakavo obolenje, odstranjeno kožo pošlje na patohistološko preiskavo.

Poseg se opravi v lokalni anesteziji in traja največ eno uro. Po posegu odidete domov. Samo okrevanje traja približno teden dni, k spolnosti pa se boste lahko vrnili od 4-6 tednov. Svetujemo strog počitek vsaj 72 ur po posegu in svetujemo, da se izogibate vožnji vsaj 48 ur. Bolečina je zmerna in obvladljiva s protibolečinskimi zdravili, ki si jih lahko kupite v lekarni. Potrebna je redna higiena spolovila in vsakodnevno previjanje rane. Šivni material bo izginil v roku dveh do treh tednov.

V obdobju do dveh tednov po posegu lahko pričakujete oteklino tednov in rahlo pomodrelost. Sama občutljivost glave penisa je po samem posegu lahko nekaj časa povečana, lahko pa pričakujete tudi začasno zmanjšanje občutljivosti v predelu.

 

FRENULOTOMIJA

Kratek frenulom je medicinski izraz za stanje, ki opisuje kratko kožo, ki povezuje glans (glavo) penisa in prepucij (kožo penisa). Kratek frenulom omejuje gibanje prepucija in lahko povzroča številne težave. Indikacija za frenulotomijo so boleči spolni odnosi ob kratki koži frenuloma in ponavljajoče se zatrganje kože ob vleku.

Namen operacije frenulotomije je izboljšanje kvalitete življenja in samopodobe posameznika.

Frenulotomija je kirurški poseg, pri katerem se prereže frenulom penisa. Poseg se opravi v lokalni anesteziji. Poseg traja do 30 minut. Z dela ste odsotni nekaj dni, čas okrevanja pa traja do dveh tednov. Svetujemo strog počitek do 72 ur in priporočamo izogibanje vožnje vsaj 48 ur po posegu. Bolečina je zmerna in obvladljiva z protibolečinskimi zdravili, ki si jih lahko kupite v lekarni. Potrebna je redna higiena spolovila in vsakodnevno previjanje rane. V obdobju do dveh tednov po posegu lahko pričakujete oteklino tednov in rahlo pomodrelost. Dokončno se bo rana zacelila v roku od 4-6 tednov, do takrat odsvetujemo tudi spolne odnose.

Pri posegu obstajajo tudi tveganja in zapleti. Redki pride do hematoma (kopičenje krvi) ali do lokalne infekcije. V takem primeru je potrebno antibiotično zdravljenje, redko kirurška intervencija.

 

BLADDER EPICHECK

Bladder EpiCheck je enostaven, neboleč in neinvaziven izključitveni test urina, s katerim lahko pri bolnikih z mišično neinvazivnim rakom sečnega mehurja (NMIBC) ocenimo trenutno bolnikovo tveganje za ponovni pojav bolezni. Zaradi visoke pogostosti ponovitev je nadzor ključnega pomena. Trenutne smernice priporočajo cistoskopijo in citologijo, čeprav pogrešita veliko tumorjev z visokim tveganjem. Redni invazivni posegi predstavljajo veliko breme za bolnika.

Test je primeren za bolnike z NMIBC, starejše od 22 let, ki jim je bil kirurško odstranjen tumor in so pod zdravniškim nadzorom zaradi možnosti ponovitve raka na sečnem mehurju.

Preprost vzorec urina zadostuje za razkritje vitalnih informacij o ponovitvi NMIBC. Bladder Epicheck biomarkerski test se odlično dopoljnjuje s cistoskopijo in lahko varno zmanjša njihovo številčnost v dolgotranjem spremljanju raka mehurja. Bolnik urinira v poseben zbiralnik, ki ga odpošljemo v laboratorij. Rezultat se navadno prejme v nekaj tednih po prejetju vzorca. Dobi ga napotni urolog, ki bolnika seznani z izvidom.

Bladder Epicheck urinski test na osnovi 15-ih biomarkerjev v urinu lahko odkrije ponovitev raka mehurja in optimizira klinično odločanje. Cilj je znatno zmanjšati število in pogostost invazivnih posegov ter tako razbremeniti tako bolnika kot zdravnika.

Spremljanja raka mehurja (NMIBC) s pomočjo Bladder Epicheck testa lahko zmanjša število potrebih cistoskopij.

Zanesljivost testa Bladder EpiCheck je zelo visoka. Test pravilno napove negativen rezultat za visokorizičnega BMIBC kar v 99-ih odstotkih primerov. Negativni rezultati testa tako lahko zmanjšajo število nadaljnjih obiskov pri urologu in cistoskopij, opravljenih med spremljanjem na podlagi odločitve urologa.

V primeru, da urinski test pokaže visoko verjetnost agresivnega raka NMIBC, se za nadaljnjo diagnostiko in natančno določitev lokacije tumorja svetuje cistoskopija in drugi posegi, o čemer se boste lahko pogovorili s svojim urologom.

Bladder EpiCheck je del najnovejših standardov diagnostike mišično neinvazivnega raka sečnega mehurja. Zaradi svoje visoke zanesljivosti in klinične uporabnosti  je test že vključen v diagnostične smernice raka prostate Evropskega združena urologov (European Association of Urology, EAU).

 

TRANSREKTALNI ULTRAZVOK PROSTATE

Gre za ultrazvok s pomočjo katerega lahko zdravnik natančneje pregleda prostato in natančneje izmeri velikost.

 

UZ MERITEV ZASTANKA PO MIKCIJI

 

MASAŽA PROSTATE

 

MEATOTOMIJA

Sam poseg poteka tako, da urolog zunanje ustje sečnice razširi tako, da prereže sečnico in doda šive, ki preprečijo, da bi se zoženje ponovilo. Celoten postopek opravi urolog v lokalni anesteziji, zato gre lahko pacient takoj po koncu operacije domov. Šivni material bo izginil v roku dveh tednov.

 
 ADHEZIOLIZA (sprostitev prirastlin)

V lokalni anesteziji urolog mehansko loči zarastline med glavico penisa in prepucijem. Pred posegom namaže kožico penisa s posebno anestetično kremo, ki skoraj popolnoma pomiri bolečino med posegom.

Pri starejših pacientih je zraščenost kožice prepucija in glavice penisa tako izrazita, da mora velikokrat urolog opraviti kirurški poseg v lokalni anesteziji.

Po posegu je pomembno, da od dva do tri dni spolovilo pacienti vsaj trikrat dnevno izpirajo samo s sterilno fiziološko raztopino, da ne pride do ponovitve zarastlin, po dveh ali treh dneh pa zadošča izpiranje z vodo iz pipe ali izpod tuša. Poseg je običajno popolnoma uspešen in ga ni potrebno ponavljati.
 

REPOZICIJA PARAFIMOZE

Parafimoza je stanje, ko se prepucij ne vrne v normalen položaj in ostane pod glavico. Ob tem lahko prepucij tudi oteče in postane boleč. Urolog ob posegu ponavadi s pomočjo lokalne anestezije prepucij vrne v prvotni položaj.

 
 UROLOG – PRP PLAZMA

Pomlajevanje z lastno krvno plazmo  je edinstvena metoda, ki aktivira mehanizme regeneracije v organizmu.

Trombocitna plazma, pripravljena iz lastne pacientove krvi in vnešena v  podkožno tkivo, normalizira celično dihanje, vodno ravnotežje, spodbuja nastanek fibroblastnih celic, povečuje nastanek kolagena in elastina ter aktivira presnovo. Trombocitna avtoplazma vsebuje vitamine, beljakovine, aminokisline in rastne faktorje, ki vzpodbujajo regeneracijo in biorevitalizacijo tkiv, kar pripomore k celovitemu izboljšanju in pomladitvi kože. Rastni faktorji oziroma plazemske beljakovine delujejo kot eliksir mladosti in aktivirajo obnovitvene procese v kožnih celicah.

Korist PRP za erektilno disfunkcijo je tako, da tkiva in krvne žile v penisu postanejo bolj zdrave.

Postopek je povsem varen in neškodljiv za zdravje. Ker je trombocitna plazma pridobljena iz lastne krvi pacienta, brez dodatkov, je zagotovljena popolna biokompatibilnost. Izključuje se pojav imunogenih in alergijskih reakcij.

Na začetku postopka zdravnik pacientu odvzame manjšo količino venske krvi. V nadaljevanju se s pomočjo specialne centrifuge iz krvi pridobi krvna plazma z visoko vsebnostjo trombocitov. Znano je, da so ravno trombociti odgovorni za zaustavitev krvavitev in imajo regenerativno funkcijo.

V naslednjem koraku se pacientu podkožno vnese krvno plazmo, pridobljeno iz njegove lastne krvi.

Aplikacija PRP je hiter postopek, ki traja približno eno uro in se nanj ni potrebno posebej pripravljati.

Uporablja se za zdravljenje:

 • erektilne disfunkcije
 • peyroniejeve bolezni
 • povečanje penisa
 • povečanje spolne zmogljivosti
   

INTRAKAVERNOZNA APLIKACIJA CAVERJECTA

Zdravilo Caverject je indicirano pri odraslih moških za simptomatsko zdravljenje erektilnih motenj nevrogenega, vaskulogenega in psihogenega vzroka ali njihovih kombinacij. Lahko se uporablja tudi kot dodaten test v diagnostičnem postopku dokazovanja erektilnih motenj.

 

INTRAKAVERNOZNA APLIKACIJA VERAHEXALA

Uporablja se za zdravljenje Peyroniejeve bolezni, kjer se zdravilo vbrizga v lezijo in s tem povzroči zmanjšanje te lezije.

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.
specialist urologije
Dejan Galič, dr. med.
specialist urologije
Jošt Janša, dr. med.
specialist urologije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.