MALIGNI MELANOM – Med epidemijo premalo diagnoz
2. junija 2022

Kampanja ozaveščanja

Število obolelih za malignim melanomom se vsako leto poveča za 2,5 odstotka, kar je največ med vsemi raki, opozarjajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Preživetje se je v zadnjem obdobju znatno izboljšalo in danes že več kot 90 odstotkov bolnikov preživi več kot pet let po diagnozi. Kljub temu strokovnjaki pozivajo, da ob morebitnih sumljivih kožnih spremembah takoj obvestimo osebnega zdravnika, saj je od pravočasnosti diagnostike odvisna uspešnost zdravljenja. V prvem valu epidemije je bilo diagnosticiranih 35 odstotkov manj melanomov kot pred epidemijo in tega manka diagnoz iz leta 2020 do konca lanskega leta še niso nadoknadili, sporočajo. V Sekciji za internistično onkologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu so pripravili kampanjo ozaveščanja, ki bo potekala od 21. maja in jo podpira tudi Onkološki inštitut Ljubljana. Javnost bodo vse do sredine junija seznanjali z dejavniki tveganja za nastanek kožnega raka in izpostavili značilne znake, ki so nam lahko v pomoč pri zgodnjem prepoznavanju. Za ponazoritev nastanka kožnega raka so pripravili poučen in nazoren film, ki si ga bodo lahko obiskovalci s 3D-očali ali na LCD-zaslonu ogledali ob sobotah v določenih trgovskih centrih po Sloveniji. V kampanjo ozaveščanja so vključeni študenti medicine, zaključila pa se bo na plaži v Portorožu. Urnik kampanje je objavljen na spletni strani Sekcije za internistično onkologijo. 

Melanom je v celoti odstranljiv s preprostim kirurškim posegom, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, ko je še neinvanziven, a v prvem valu epidemije so odkrili 35 odstotkov manj primerov.

Najpogostejša vrsta raka v Sloveniji je kožni rak, število novih primerov pa se povečuje tako pri nas kot po svetu. Za njim so leta 2018 v Sloveniji zboleli 3604 ljudje, 15 odstotkov vseh primerov pa je bilo malignega melanoma, ki je odgovoren za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka. V Sloveniji vsako leto za kožnim melanomom zboli 600 ljudi.

 

Izrazitejši pri ženskah

»Maligni melanom je maligni tumor iz melanocitov, spremenjenih pigmentnih celic, in je najbolj nevarna ter agresivna oblika kožnega raka,« ob svetovnem dnevu sonca in malignega melanoma pojasnjuje dr. Yana Targonskaya, dr. med., spec. dermatologije iz Medicinskega centra Barsos. »Njegova incidenca se povečuje najhitreje med vsemi raki.

Podatki za Slovenijo kažejo, da se število novoodkritih primerov malignega melanoma kože povečuje pri osebah, mlajših od 55 let, izraziteje pri ženskah. Incidenca malignega melanoma se pri belopolti populaciji na splošno povečuje z zmanjševanjem zemljepisne širine, pri čemer je največja zabeležena pojavnost v Avstraliji. V Sloveniji je na prvem mestu kožni rak za oba spola, melanom po pogostosti zaseda šesto mesto. Število novih bolnikov se podvoji vsakih od šest do deset let,« podatke povzema sogovornica in poudarja, da je največ melanoma na območjih z velikim številom sončnih dni in intenzivnim UV-sevanjem ter tam, kjer živijo ljudje s svetlo poltjo: »Pri svetlopoltem prebivalstvu Avstralije je kožni melanom tretji najpogostejši rak in najpogostejši vzrok smrti pri mlajših odraslih. Osebe s svetlejšo in za sonce občutljivo poltjo zbolevajo pogosteje. Niso pa redki niti bolniki s temnejšo poltjo in malo ali skoraj nič pigmentnimi znamenji. Povečano tveganje za melanom prinašajo sončne opekline in občasno intenzivno izpostavljanje UV-sevanju.«

 

Preprost poseg

Melanom je v celoti odstranljiv s preprostim kirurškim posegom, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, torej takrat, ko je še neinvaziven, poudarja dermatologinja: »Pogosto je ozdravljiv tudi v primerih zgodnje invazivnosti pri debelinah do 2,5 mm, če v najbližji bezgavki niso bili odkriti zasevki. V pozni fazi se lahko razširi v bezgavke in oddaljene organe, zato je prognoza takrat slabša. Če se melanom prepozna prepozno, se z zdravili lahko podaljša življenje bolnika, trajna ozdravitev pa je skoraj nemogoča.« Pri tem poudarja, da so prve spremembe pri malignem melanomu po večini pigmentirane: »Tumor je temno siv do skoraj črn, modrikast ali modrikasto rdeč, ploščat ali vozličast (obarvane lise nohtov, bulice, spremenjeni nevusi). V začetni fazi pogosto raste kot lisa, pozneje pa dobi videz infiltrata ali bulice, ki bolnika ne moti, saj ga ne spremljajo drugi simptomi. V napredovali fazi se lahko pojavijo bolečina, srbenje, krvavitev in ulceracija tumorja. Pri moških je najpogostejše mesto melanoma koža trupa, pri ženskah pa koža spodnjih okončin. Tumor se najpogosteje pojavi pri mladih odraslih. Maligni melanom je po večini posledica občasnega UV-sevanja, manjši del, do 10 odstotkov, pa se pojavlja družinsko. Redek dejavnik tveganja je lahko tudi izpostavljenost drugim kancerogenim dejavnikom v okolju, kot so na primer aditivi v industriji.«

 

Zaščitimo se

Sončni žarki so že izjemno močni, zato velja ponoviti načela zelo dragocene preventive, sklene sogovornica iz Medicinskega centra Barsos: »Primarna preventiva kožnega raka in melanoma je preprečevanje nezaščitenega izpostavljanja soncu. Priporočam izogibanje soncu v najvišjih legah, ustvarjanje sence s pokrivnimi oblačili, kot so klobuk, sončna očala, dolgi rokavi in hlačnice, ter uporabo ustrezne sončne kreme pred odhodom na sonce. Priporočam uporabo sredstva s širokospektralno (UVB in UVA) zaščito z dovolj visokim sončnim zaščitnim faktorjem UVB (30 ali več) v dovolj debelem in dovolj pogostem nanosu (pred izpostavljanjem in vsaj vsaki dve uri izpostavljanja ter takoj po kopanju, znojenju in brisanju).

 

Vir: Ema Bubanj, Nedeljske novice, 26.5.2022

 

NAROČITE SE
NA PREGLED

Prosimo izpolnite spodnji obrazec. V kratkem vas bomo kontaktirali za termin obiska.

  • Ime
  • Priimek
  • Podjetje
  • Telefon
  • Datum rojstva
  • Email
  • Vaš naslov
  • Izberite program
  • Sporočilo