MOVEMBER: vprašanja in odgovori
27. oktobra 2023

Odgovarja: prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.

 
Od kod ideja za movember in koliko let ga že obeležujemo?

Ideja o t.i. Movembru, izvira iz Avstralije, začelo se je leta 2003, torej letos praznuje 20 let. V prvem Movemberjevem izzivu je skupina 30 avstralskih prijateljev (samooklicanih “Mo Bros”) izzvala drug drugega, da so si cel november puščali brke, da bi ugotovili, ali lahko priljubljeni slog iz 80-ih let prejšnjega stoletja vrnejo v sedanjost. Presenečeni nad odzivom drznih brkov, so se ustanovitelji odločili, da bodo izziv pripisali pomembni, a spregledani stvari – moškemu zdravju – in rodila se je fundacija Movember. Kmalu se je ideja o puščanju brkov za dobrodelne namene razširila po vsej Avstraliji. Leta 2004 se je gibanje razširilo tudi v Združeno kraljestvo, od takrat pa je postalo globalni pojav. Danes po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

 

Kaj je osrednji namen gibanja?

Osrednji namen gibanja Movember je ozaveščanje o moških zdravstvenih težavah, predvsem o raku prostate, raku mod in duševnem zdravju moških. Pri tem je bistveno, da poleg ozaveščanja gibanje tudi zbira sredstva za raziskave in programe, ki se ukvarjajo s temi težavami. Do zdaj so zbrali več kot 700 milijonov dolarjev. V zadnjih 13 letih je bilo z donacijami financiranih 1.200 moških zdravstvenih projektov.

 

Ali menite, da so moški dovzetnejši za zdravstveno preventivo kakor nekoč?

Stopnja dovzetnosti moških za zdravstveno preventivo se lahko razlikuje glede na državo, kulturo in druge dejavnike. Gibanje Movember je vsekakor prispevalo k povečanju zavedanja o moških zdravstvenih težavah in spodbudilo moške k večji skrbi za svoje zdravje. Vendar pa se stopnja dovzetnosti lahko še vedno razlikuje in je odvisna od različnih okoliščin. Če poenostavim: nekateri se bolj »pazijo« kot drugi, v splošnem pa opažam večjo ozaveščenost.
 
 
Katera so tista področja, ki jih movember najbolj poudarja?

Movember najbolj poudarja področja zdravja moških, kot so rak prostate, rak mod in duševno zdravje. Vendar pa tudi spodbuja splošno ozaveščanje o moških zdravstvenih težavah in pomembnosti rednih zdravniških pregledov.

Poudaril bi pa tudi, da naj moški  opazuje in sam aktivno spremlja svoje težave in jih morda beleži. Zlasti velja za vrednosti PSA v krvi. Samopregleduje oz. otipa naj si moda in spolovilo, opazuje naj seč in način uriniranja. Ta opazovanja naj raje poda zdravniku in ne išče razlage po internetu, ker lahko zaide v skrajnosti in sproži paničen strah.

 

Kaj bo letos v ospredju?

Kot sem že omenil, je v ospredju predvsem ozaveščanje o različnih področjih zdravja moških in zbiranje sredstev v raziskave in dobrodelne namene.

NAROČITE SE
NA PREGLED

Prosimo izpolnite spodnji obrazec. V kratkem vas bomo kontaktirali za termin obiska.

  • Ime
  • Priimek
  • Podjetje
  • Telefon
  • Datum rojstva
  • Email
  • Vaš naslov
  • Izberite program
  • Sporočilo