Ambulanta za bolezni ščitnice

ŠČITNICA

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki se nahaja na vratu, pred sapnikom. Sestoji se iz dveh režnjev, katera izločata hormona tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). Ščitnična hormona uravnavata rast in razvoj.

Delovanje ščitnice je pomembno za ravnovesje v telesu. V primeru, da je ravnovesje porušeno, to vpliva na spremenjeno delovanje prav vseh organskih sistemov. Moteno je delovanje srca, možganov, prebavil… Spremenjena je presnova, metabolizem ogljikovih hidratov, lipidov in beljakovin.

Nepravilno izločanje hormonov privede do hipotiroze, ko je hormonov premalo ali do hipertiroze, ko je hormonov preveč. Ščitnica se lahko tudi poveča. Poveča se enakomerno (difuzna golša) ali vozličasto oziroma gomoljasto (nodozna golša).

Bulo na vratu lahko opazimo sami, ali nas na njo opozorijo drugi. Lahko imamo občutek tujka na vratu, lahko je boleča ali nas celo duši. Bolezni ščitnice se pojavljajo pogosteje pri ženskah.

 

Kaj ambulanta nudi pacientu?

Ambulanta nudi pacientom klinični pregled, ultrazvok ščitnice, analizo nivoja ščitničnih hormonov, ščitničnih protiteles in tiroglobulina. Vse naredimo na dan pregleda. Za preiskave ni potrebno, da ste tešči. Ob postavljeni diagnozi sledi ustrezno zdravljenje.

 

Kdaj k nam na pregled?

Simptomov za nepravilno delovanje ščitnice je lahko več. Najpogostejši pa so naslednji: utrujenost, razbijanje srca, nervoza, potenje ali tresenje rok, prekomerno pridobivanje telesne teže, zaprtje, nekontrolirano hujšanje, driske, sprememba apetita, slabša miselna koncentracija, pozabljivost, živčnost, nespečnost in tesnoba, itd. Sicer pa je pomembno, da zaradi opisanih simptomov ali bule na vratu najprej obiščete vašega osebnega zdravnika, ta pa vas bo po njegovi presoji napotil v našo ambulanto.

 

 

dr. Nataša Bedernjak Bajuk, dr. med.
specialistka interne medicine
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.