CT – Računalniška tomografija

Računalniška tomografija (CT) ustvari popoln tridimenzionalen računalniški model opazovanega dela telesa. Metoda temelji na merjenju absorpcije rentgenskih žarkov, računalnik pa na osnovi dobljenih podatkov ustvari prikaz notranjosti organizma. Posnetki so preglednejši od klasičnih rentgenskih slik, saj lahko zdravniki zaradi boljšega kontrasta razlikujejo med različnimi tkivi, kot so kosti, mišice in maščoba. S to metodo ugotavljajo poškodbe medvretenčnih ploščic, možen pa je tudi neboleč pregled črevesa (virtualna kolonoskopija).

 

PREISKAVE S CT

Za preiskavo s CT se odločijo, kadar je treba prikazati organe, ki jih je težko prikazati z drugimi slikovnimi metodami ali pa to sploh ni možno, denimo možgane. Indikacija za CT je tudi, ko druge metode ne zagotovijo zanesljivih dokazov o bolezni, klinična slika pa kaže na bolezenski proces, ki bi ga bilo morda možno ozdraviti z operacijo. V poštev pride tudi, kadar so si podatki, zbrani s pomočjo drugih preiskovalnih metod, nasprotujoči ali pa premalo zanesljivi za dober načrt in zanesljivo izvedbo operacije ali drugih oblik zdravljenja.

Med pomembne prednosti CT spadata velika natančnost in zanesljivost.

 

PREISKAVE, KI JIH IZVAJAMO:

 • CT trebuha
 • CT prsnega koša
 • CT glave
 • CT okostja
 • CTA spodnjih okončin
 

CT koronarografija Standard za diagnostiko koronarne bolezni je t.i. koronarografija ali koronarna angiografija. Gre za slikanje srčnih žil s pomočjo vbrizgavanja kontrastnega sredstva vanje in hkratnega snemanja z rentgenskim aparatom. Kontrastno sredstvo se razlije vzdolž koronarne arterije in jo izpolni. Tako na črno-belem posnetku ne vidimo žile same, pač pa njen odlitek. Iz slike lahko s pomočjo izkušenj sklepamo ali je žila zdrava ali zožena oz. morda celo zamašena. Rentgenski aparat spreminja lego okrog bolnikovega prsnega koša, da lahko koronarne arterije posnamemo iz različnih zornih kotov in si jih v celoti ogledamo.

CT test vsebnosti kalcija v koronarnih žilah (calcium scoring) je test, ki išče delce kalcija v stenah koronarnih (srčnih) arterij. Te madeže kalcija imenujemo poapnitev. Poapnitev koronarnih arterij je zgodnji znak srčne bolezni pri kateri se obloga (voskasta snov) kopiči v koronarnih arterijah. Sčasoma se lahko obloga strdi, kar zoži koronarne arterije in zmanjša se dotok kisika do srca. To lahko povzroči bolečine v prsnem košu ali nelagodje.

Na podlagi CT calcium scoringa in CT koronarografije lahko pacientu napovemo ali je izpostavljen tveganju za prihodnje težave s srcem.

 

PREISKAVE, KI JIH IZVAJAMO:

 • CT trebuha
 • CT prsnega koša
 • CT glave
 • CT okostja
 • CT koronografijo
 • CT test vsebnosti kalcija v koronarnih žilah (calcium scoring)
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/ 242 07 01, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.