Ambulanta za ultrazvok

Ultrazvočni pregledi obsegajo:

  • ultrazvok vratu in ščitnice
  • ultrazvok trebuha in trebušnih organov (gledamo jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila, maternico, jajčnike, prostato, stene prebavil, stene žil in ugotavljamo prisotnost proste tekočine v trebušni votlini)
  • ultrazvok skrotuma in testisov
  • ultrazvok ožilja
  • ultrazvok dojk
  • ultrazvok srca
  • elastografija: Elastografija je neinvazivna metoda, s katero lahko merimo elastičnost tkiva. Metodologija preiskave je zelo podobna klasičnemu ultrazvočnemu pregledu. Celotna preiskava temelji na dejstvu, da vsi tumorji, predvsem maligni, povzročajo upor na pritisk s sondo. Metoda prepozna razliko med trdim in mehkim tkivom. Tako se trda tkiva na ekranu prikažejo drugače kot mehka tkiva. Z metodo se jasno in natančno zazna nastanek tvorbe, ki zahteva nadaljnje diagnostične obravnave, hkrati pa se izboljša diagnostika tumorja parenhimnih (jetra, vranica, trebušna slinavka, ledvica…) organov, kar prispeva k zdravljenju in boljšem preživetju pacientov.

 

Kdaj k nam na pregled?

Ultrazvočni pregledi so namenjeni preventivi, odkrivanju vzrokov zdravstvenih težav in spremljanju uspešnosti zdravljenja.
Ultrazvočna diagnostika navadno predstavlja del specialističnih pregledov in jih v naši ambulanti opravljajo specialisti za določeno področje.

 

Priprava na pregled

Za večino ultrazvočnih pregledov posebne priprave niso potrebne. Izjema je pregled trebuha in trebušnih organov. Za ta pregled morate biti tešči 6 do 8 ur pred preiskavo. Zaželeno je, da imate za preiskavo poln mehur (postopno pitje vode ali čaja v manjših količinah). Dan pred pregledom uživajte lahko prebavljivo hrano, pri osebah ki imajo težave z zaprtjem priporočamo dan pred pregledom pitje Donata ali uporabo odvajala. Sladkorni bolniki naj se glede spremembe pri uživanju hrane in pijače posvetujejo z osebnim zdravnikom.

prim. dr. Jurij Dobovišek, dr. med.
specialist interne medicine
asist. Rok Dežman, dr. med.
specialist radiologije
asist. Žiga Snoj, dr. med.
specialist radiologije
Slavica Ponorac, dr. med.
specialistka radiologije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu
01/242 07 00, po elektronski pošti info@barsos.si ali osebno v našem centru.