Gastroenterološka ambulanta (koncesijska in samoplačniška amb.)

Gastroenterologija

Gastroenterologija je medicinska veda, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni prebavil. Posveča se boleznim požiralnika, želodca, tankega črevesja, debelega črevesja ali kolona ter zadnjika. Hkrati obravnava tudi bolezni trebušnih organov, tj. jeter in trebušne slinavke. V našem zdravstvenem centru bolnikom nudimo gastroenterološke diagnostične preiskave prebavnega trakta – gastroskopijo, kolonoskopijo ter ultrazvok trebušnih organov.

Za gastroskopijo in kolonoskopijo ima Barsos–MC sklenjeno pogodbo za opravljanje storitev v okviru koncesijske dejavnosti; kar pomeni, da so endoskopske preiskave za paciente ob predložitvi napotnice brezplačni. Pacienti se imajo možnost naročiti tudi brez napotnice, vendar je v tem primeru pregled plačljiv. Gastroenterološki pregledi in utrazvok trebušnih organov so na voljo le samoplačniško.

 

KAJ AMBULANTA NUDI PACIENTU?

Bolnikom nudimo strokoven klinični pregled, ki ga opravijo izkušeni specialisti. Po kliničnem pregledu in pregledu vaše zdravstvene dokumentacije, vam bomo svetovali morebitno dodatno diagnostiko in zdravljenje težav s področja bolezni prebavil. Potrebne posege lahko opravimo tudi s pomočjo sedacije.

 

KDAJ K NAM NA PREGLED?

V primeru težav ali bolečin s prebavnimi organi ter po napotitvi osebnega zdravnika. Glede na pojavnost resnejših bolezni zgornjih in spodnjih prebavil, so priporočljivi preventivni pregledi za vsakega bolnika po 50. letu starosti. V primeru, da nimate urejenega zdravstvenega zavarovanja (ali iz drugih razlogov), se lahko naročite in pregled opravite samoplačniško.

 

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija je endoskopska preiskava požiralnika, želodca in dvanajstnika.

Za diagnostično gastroskopijo se odločamo v primeru:

 • bolečin v zgornjem delu prebavil,
 • motenj pri požiranju (disfagija),
 • bolečin pri požiranju (odinofagija),
 • bolečin povezanimi s simptomi organske bolezni zgornjih prebavil,
 • rentgensko vidnih sprememb na zgornjih prebavilih,
 • kronične izgube krvi s posledično slabokrvnostjo,
 • napihnjenosti, pretakanja po trebuhu ali drisk (možni simptomi prehranske alergije).

GASTROSKOPIJA V SEDACIJI

Pacientu v sedaciji se med preiskavo ne pojavijo ne želeni refleksi kot so slabost, bruhanje, pacient ne občuti bolečine. Med preiskavo v sedaciji se doseže večja preciznost, saj je pacient bolj miren, kar vpliva tudi na delovanje želodca med preiskavo.

Po preiskavi v sedaciji se ne sme voziti avtomobila ali uživati alkoholnih pijač.

 

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je endoskopski pregled debelega črevesa in končnega dela tankega črevesja (terminalni ileum).

Za diagnostično koloskopijo se odločamo v primeru:

 • nepojasnjene kronične driske ali zaprtja,
 • očitne ali prikrite črevesne krvavitve,
 • kronične vnetne črevesne bolezni,
 • tumorske spremembe debelega črevesa.

Preiskava  je indicirana  za vse, kjer je v družini maligno obolenje na prebavilih oziroma kjer so v družini pri posameznikih odkrili polipe na črevesju (družinska dedna obremenjenost). Dobro jo je opraviti tudi pri t. i. alarmantnih znakih bolezni prebavil; bolečine, hujšanje, slabokrvnost (anemija), znižan nivo železa v krvi ali ob krvavitvah (vidna ali prikrita kri v blatu).

V našem zdravstvenem centru so ob diagnostičnih preiskavah možni tudi terapevtski ukrepi (odstranjevanje polipov in manjših sprememb z električno zanko).

 

KOLONOSKOPIJA V SEDACIJI

Pred preiskavo v žilo vbrizgamo zdravila, s katerimi dosežemo popolno umiritev, sprostitev in zmanjšanje bolečine. Pacient je med preiskavo pri zavesti, ponavadi pa tudi za kratek čas zaspi. Zaradi zdravila ne boste imeli neprijetnih spominov na preiskavo.

Sedacija je varna za večino ljudi, pri katerih se opravi poseg. Zapleti so redki, lahko pa nastaneta začasna in prehodna upočasnitev dihanja ali bitja srca. Zato se med preiskavo redno spremljajo krvni pritisk, srčna frekvenca in količina kisika v krvi.

Domov boste lahko odšli s spremstvom eno uro po preiskavi.

 

Kako se pacient pripravi na obisk?

Pred gastroskopskim pregledom priporočamo, da je bolnik 8 ur tešč – brez hrane, pije lahko le vodo (dve uri pred pregledom pa ne sme piti ničesar). V takem primeru je preiskava lahko varna in brez možnih zapletov. Če so pri bolniku v terapiji potrebna zdravila proti strjevanju krvi, ali zdravila, ki vplivajo na krvavitev, npr. Aspirin, Plavix, Marivarin, Xarelto, Predaxa ali zdravila za zdravljenje revme (nesteroidni antirevmatiki), naprošamo paciente, naj se poprej posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, ki jih bo po njegovi presoji lahko ukinil.

Z upoštevanjem zgoraj opisanih navodil bo preiskava v primeru odvzema vzorcev ali odstranjevanja polipov za pacienta varna.

Za natančen pregled sluznice pri endoskopiji debelega črevesja (kolonoskopija) je zelo pomembno, da je sluznica črevesja popolnoma očiščena, kar dosežemo z upoštevanjem predpisanih navodil za čiščenje črevesja. Teden dni pred preiskavo odsvetujemo uživanje koščičastega sadja (npr. češnje, slive) in pečkatega sadja (npr. grozdje, granatno jabolko) ter zelenjave s semeni (npr. paprike).

Sam postopek za čiščenje črevesja je natančno opisan v navodilih praška, ki ga boste prejeli v lekarni.

Sladkorni bolniki in bolniki z motnjami strjevanja krvi, ki jemljejo ustrezna predpisana zdravila, naj se pred pripravo še posebej posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali našim osebjem.

Pred preiskavo zgornjih prebavil z endoskopskim ultrazvokom morate biti tešči najmanj 6-8 ur.

Pred preiskavo spodnjega dela prebavil (danke) z endoskopskim ultrazvokom je potrebno zadnji del črevesja pripraviti s pomočjo klistirja ali odvajalnih svečk.

doc. dr. sci. Rado Janša, dr. med.
specialist interne medicine in gastroenterologije
prim. dr. Borut Kocijančič, dr. med.
specialist internist gastroenterolog
asist. dr. Alojz Šmid, dr. med.
specialist gastroenterologije
mag. Srečko Štepec, dr. med.
specialist gastroenterologije
Gašper Boltežar, dr. med.
specialist gastroenterologije
Sanjo Finderle, dr. med.
specialist gastroenterologije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Na pregled se lahko naročite na sledeče načine.