Pediatrična ambulanta (koncesija)

NAVODILA ZA STARŠE – IZOLACIJA 

V primeru prisotnih simptomov in znakov za COVID-19, vas bo osebni zdravnik že po telefonu preusmeril na odvzem brisa in / ali na pregled v COVID ambulanto, zato ne prihajajte v ambulanto nenapovedano.

V primeru, da ste na samotestiranju pozitivni, se najpozneje v 24 urah udeležite testiranja s hitrim testom pri enem od pooblaščenih izvajalcev. Pomembno, da ostanete v samoizolaciji. Če je izvid HAG testa negativen in je oseba brez znakov okužbe, nadaljnje ukrepanje ni potrebno. Če je izvid HAG testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, ki so po 72 urah od odvzema brisa še vedno prisotni, se mora v roku 24 urah znova udeležiti HAG testiranja pri enem od pooblaščenih izvajalcev.
 
Od 1.2.2022 je v veljavi nov protokol testiranja in dokazovanja okuženosti s koronavirusom. Obolelost se dokazuje že z pozitivnim HAG testom (test je potrebno opraviti pri enem od pooblaščenih izvajalcev) in ni potrebno potrjevanje z PCR testom. Na PCR-testiranje bodo napoteni le kronični bolniki, nosečnice, osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Vsi ostali prebivalci lahko PCR-test opravijo le še samoplačniško. 

Oseba, ki je v izolaciji, ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 7 dni od pozitivnega testa.

 

Izolacija se predvidoma zaključi po 7 dneh, če sta izpolnjena dva pogoja:

 • oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša),
 • in oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen. V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje do konca 10. dneva.

Po desetih dneh se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa. Izolacija se lahko podaljša tudi, če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije v takem primeru določi osebni oziroma lečeči zdravnik.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in vam je bila odrejena izolacija, karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

POTRDILO O PREBOLELI OKUŽBI JE DOSTOPNO V PORTALU ZVEM (https://zvem.ezdrav.si/-/potrdilo-o-prebolelosti-na-podlagi-testa-hagt-si-dcp-)

 

NAVODILA ZA STARŠE – KARANTENA

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi (se samoosami na stalnem, začasnem ali drugem naslovu). Traja 7 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika oziroma od prihoda v Slovenijo (v kolikor ste bili v karanteno napoteni ob vstopu v Slovenijo). Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 oziroma bolezni covid-19.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in vam je bila odrejena izolacija, karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE IN NOVOSTI GLEDE IZOLACIJE IN KARANTENE LAHKO NAJDETE
NA SPLETNI STRANI NIJZ IN MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

NAČIN NAROČANJA:

 • po pošti na naslov BARSOS-MC, Gregorčičeva 11, 1000 Ljubljana (s pripisom za Irena Kumelj, dr. med.)
 • na elektronski naslov pediatrija@barsos.si;
 • telefonsko na številko 01/242 07 14 – ponedeljek, sreda 12.00-14.00; torek, petek 8.00-10.00, četrtek 10.00-12.00

Vljudno vas prosimo, da se na pregled naročite, kajti pri obravnavi imajo prednost naročeni pacienti, izjema so le nujna stanja, ki se obravnavajo prednostno.

Pri naročanju na elektronski naslov prosim obvezno navedite ime in priimek otroka, rojstne podatke in telefonski kontakt, na katerega ste dosegljivi. Na kratko prosim tudi opišite zdravstvene težave.

 

Naročanje zdravstvenih listin:

Recepte za stalno terapijo, napotnice za kontrolne preglede, naročilnice za medicinske pripomočke, zaključevanje nege urejajte po elektronski pošti, izjemoma po telefonu.

 • Naročanje napotnic in receptov za stalna zdravila
  Vljudno vas prosimo, da za napotnice za kontrolne preglede posredujete zadnje izvide specialista. Napotnice je potrebno naročiti vsaj en teden prej. Za prvi pregled pri specialistu se je potrebno naročiti pri osebnem zdravniku, da otroka pregleda in po lastni presoji napoti k specialistu. 
  Recepte za stalna zdravila je potrebno naročiti vsaj en teden pred iztekom.Za vse spremembe zdravljenja, ki jih je svetoval drug specialist, je potrebno izvide posredovati otrokovemu osebnemu zdravniku.
 • Izdajanje bolniških listin (nadomestilo za nego in spremstvo)
  Če potrebujete nego za otroka, ki je zbolel, morate obvestiti otrokovega osebnega zdravnika in pripeljati otroka na pregled najkasneje v treh dneh (za več dni nazaj po pravilih ZZZS ni dovoljeno odpirati bolniškega staleža brez odobritve imenovanega zdravnika ZZZS).
  Če potrebujete nadomestilo za spremstvo, je potrebno potrdilo zdravstvene organizacije, kjer je bil otrok pregledan ali izvid pregleda.
  Spremstvo se izdaja za otroke do 15. leta starosti in ga izdajamo po urah.

Odgovorna za vodenje naročilne knjige je Irma Gerzič, dosegljiva na zgornjih kontaktih.

Evidentirano število zavarovanih oseb: 953

 

OBVESTILO ZA STARŠE

Navodila za ureditev izbora osebnega zdravnika – pediatra:

 • Novorojenčki – pokličete in se naročite za prvi pregled, ki je obvezen pri enem mesecu starosti otroka. 
  Potrebni dokumenti – odpustnica novorojenca iz porodnišnice in zdravstvena kartica enega od staršev.
 • Prepis otroka od drugega zdravnika – ambulanta dr. Kumelj ima še nekaj prostih mest. Izbiro pediatra pri nas uredite tako, da kontaktirate našo ambulanto v delovnem času po telefonu ali elektronski pošti na naslov pediatrija@barsos.si, kjer boste dobili nadaljna navodila za opredelitev vašega otroka.
 • Pacienti medicinskega centra Barsos, ki želijo potrditi registracijo pri pediatrinji Ireni Kumelj, dr. med. s sabo prinesejo le zdravstveno kartico otroka in podpišejo izjavo o izbiri osebnega zdravnika.
   

PRVI PREGLED NOVOROJENČKA

Prvi pregled novorojenčka v ordinaciji izbranega pediatra je običajno pri enem mesecu. Svetujemo, da po prihodu iz porodnišnice pokličete našo medicinsko sestro, s katero se boste dogovorili za datum pregleda. V primeru, da novorojenček zaradi kakršnihkoli zdravstvenih razlogov potrebuje pregled pred dopolnjenim enim mesecem, bo dobil ustrezen datum za predhodni pregled. Na prvi pregled prinesite odpustnico iz porodnišnice in zdravstveno izkaznico otroka. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarovanja staršev le do starosti 60 dni, nato pa potrebuje svojo, ki jo prejmete preko posredovanja v službi starša zavarovanca ali na ZZZS.

V naši ordinaciji imate s podpisom izjave o izbranem zdravniku in potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja možnosti koriščenja obveznega zdravstvenega zavarovanja otroka, zato so vse storitve te vrste brezplačne. V kolikor kartica zdravstvenega zavarovanja ni potrjena, plačate pregled sami po ceniku ZZZS. Z otroki, ki nimajo izbranega pediatra v naši ustanovi, lahko opravite pregled samoplačniško.

Če ste pri otroku opazili izpuščaje, o tem obvestite našo sestro ob naročanju. V tem primeru boste vstopili pri vhodu za nalezljive bolezni, ki se nahaja na atrijski, zadnji strani poslopja.

 

KORISTNI NASVETI OB POJAVU BOLEZNI:

 • Ne pozabite na osnovni ukrep in otroku najprej izmerite telesno temperaturo,
 • če ima vaš otrok vročino, mu najprej odstranite oblačila,
 • v primeru, da se temperatura dvigne nad 38,5 °C, mu dajte svečko ali sirup za zniževanje temperature,
 • če presodite, da je otrokovo splošno počutje slabše (poležava, ni aktiven, ga nekaj boli, opazite izpuščaj, itd.) pokličite zdravnika,
 • priporočljivo je, da imate med pogovorom s pediatrom, pri sebi svinčnik in beležnico, kamor si boste zapisali navodila.

Koristni nasveti ob pojavu bolezni:

 • Ne pozabite na osnovni ukrep in otroku najprej izmerite telesno temperaturo,
 • če ima vaš otrok vročino, mu najprej odstranite oblačila,
 • v primeru, da se temperatura dvigne nad 38,5 °C, mu dajte svečko ali sirup za zniževanje temperature,
 • če presodite, da je otrokovo splošno počutje slabše (poležava, ni aktiven, ga nekaj boli, opazite izpuščaj, itd.) pokličite zdravnika,
 • priporočljivo je, da imate med pogovorom s pediatrom, pri sebi svinčnik in beležnico, kamor si boste zapisali navodila.
Irena Kumelj, dr. med.
specialistka pediatrije
Obvestila

Obveščamo vas, da bo Irena Kumelj, dr. med. v spodaj navedenih dneh odsotna. V času odsotnosti je urejeno nadomeščanje:

> 20.05.      Rushit Salihi, dr. med.                od 15.00 – 19.00 ure,
> 26.05.      Andrej Trojar, dr. med.                od 08.00 – 14.00 ure,
> 27.05.      Andreja Škofljanec, dr. med.     od 08.00 – 14.00 ure,
> 31.05.      Andrej Trojar, dr. med.                od 08.00 – 14.00 ure,

Hvala za razumevanje.

Na pregled se lahko naročite na sledeče načine.