Pediatrična ambulanta (koncesija)

NAČIN NAROČANJA:

 • po pošti na naslov BARSOS-MC, Gregorčičeva 11, 1000 Ljubljana (s pripisom za Irena Kumelj, dr. med.)
 • na elektronski naslov pediatrija@barsos.si;
 • telefonsko na številko 01/242 07 14 – ponedeljek, sreda 12.00-14.00; torek, petek 8.00-10.00, četrtek 10.00-12.00

Vljudno vas prosimo, da se na pregled naročite, kajti pri obravnavi imajo prednost naročeni pacienti, izjema so le nujna stanja, ki se obravnavajo prednostno.

Pri naročanju na elektronski naslov prosim obvezno navedite ime in priimek otroka, rojstne podatke in telefonski kontakt, na katerega ste dosegljivi. Na kratko prosim tudi opišite zdravstvene težave.

 

Naročanje zdravstvenih listin:

Recepte za stalno terapijo, napotnice za kontrolne preglede, naročilnice za medicinske pripomočke, zaključevanje nege urejajte po elektronski pošti, izjemoma po telefonu.

 • Naročanje napotnic in receptov za stalna zdravila
  Vljudno vas prosimo, da za napotnice za kontrolne preglede posredujete zadnje izvide specialista. Napotnice je potrebno naročiti vsaj en teden prej. Za prvi pregled pri specialistu se je potrebno naročiti pri osebnem zdravniku, da otroka pregleda in po lastni presoji napoti k specialistu. 
  Recepte za stalna zdravila je potrebno naročiti vsaj en teden pred iztekom. Za vse spremembe zdravljenja, ki jih je svetoval drug specialist, je potrebno izvide posredovati otrokovemu osebnemu zdravniku.
 • Izdajanje bolniških listin (nadomestilo za nego in spremstvo)
  Če potrebujete nego za otroka, ki je zbolel, morate obvestiti otrokovega osebnega zdravnika in pripeljati otroka na pregled najkasneje v treh dneh (za več dni nazaj po pravilih ZZZS ni dovoljeno odpirati bolniškega staleža brez odobritve imenovanega zdravnika ZZZS).
  Če potrebujete nadomestilo za spremstvo, je potrebno potrdilo zdravstvene organizacije, kjer je bil otrok pregledan ali izvid pregleda.
  Spremstvo se izdaja za otroke do 15. leta starosti in ga izdajamo po urah.

Odgovorna za vodenje naročilne knjige je Irma Gerzič, dosegljiva na zgornjih kontaktih.

Evidentirano število zavarovanih oseb: 1051

 

OBVESTILO ZA STARŠE

Navodila za ureditev izbora osebnega zdravnika – pediatra:

 • Novorojenčki – pokličete in se naročite za prvi pregled, ki je obvezen pri enem mesecu starosti otroka. 
  Potrebni dokumenti – odpustnica novorojenca iz porodnišnice in zdravstvena kartica enega od staršev.
 • Prepis otroka od drugega zdravnika – Izbiro pediatra pri nas uredite tako, da kontaktirate našo ambulanto v delovnem času po telefonu ali elektronski pošti na naslov pediatrija@barsos.si, kjer boste dobili nadaljna navodila za opredelitev vašega otroka.
 • Pacienti medicinskega centra Barsos, ki želijo potrditi registracijo pri pediatrinji Ireni Kumelj, dr. med. s sabo prinesejo le zdravstveno kartico otroka in podpišejo izjavo o izbiri osebnega zdravnika.

Ko niste prepričani, ali gre vaš otrok ob določenih bolezenskih simptomih lahko v vrtec/šolo oz. je potreben kontakt izbranega pediatra, vam lahko pri tem pomagajo pripravljene smernice sekcije za primarno pediatrijo pri ZZZS.

 

OBVEZNO CEPLJENJE V SLOVENIJI

Po Zakonu o nalezljivih boleznih je pri nas obvezno cepljenje proti devetim nalezljivim boleznim. To so:

 • hemofilus influence b,
 • davica,
 • tetanus,
 • oslovski kašelj,
 • otroška paraliza,
 • ošpice,
 • mumps,
 • rdečke in
 • hepatitis B.

Za vpis v javni ali zasebni vrtec morajo otroci obvezno biti cepljeni proti mumpsu, ošpicam in rdečkam. Če v potrdilu pediatra o zdravstvenem stanju otroka to cepljenje ni vpisano, se vpis v vrtec zavrne. To določa Zakon o nalezljivih boleznih v členu 51a. Seveda pa se v vrtec lahko vpišejo otroci, ki se cepiti niso smeli iz medicinskih razlogov ali ki so še v postopku pridobivanja odločbe o opustitvi cepljenja iz medicinskih razlogov.

Mladi, ki se vpisujejo v srednjo ali visoko šolo ali na fakulteto, kjer se bodo izobraževali na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja ali sociale, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu z veljavnim Programom cepljenja in zaščite z zdravili. Tudi tu velja, da se v omenjene izobraževalne programe lahko vpišejo mladi, ki niso smeli bili cepljeni iz medicinskih razlogov.

Več informacij za starše najdete na povezavi https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/cepljenje_knjizica_november_2021_2.pdf.

 

PRVI PREGLED NOVOROJENČKA

Prvi pregled novorojenčka v ordinaciji izbranega pediatra je običajno pri enem mesecu. Svetujemo, da po prihodu iz porodnišnice pokličete našo medicinsko sestro, s katero se boste dogovorili za datum pregleda. V primeru, da novorojenček zaradi kakršnihkoli zdravstvenih razlogov potrebuje pregled pred dopolnjenim enim mesecem, bo dobil ustrezen datum za predhodni pregled. Na prvi pregled prinesite odpustnico iz porodnišnice in zdravstveno izkaznico otroka. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarovanja staršev le do starosti 60 dni, nato pa potrebuje svojo, ki jo prejmete preko posredovanja v službi starša zavarovanca ali na ZZZS.

V naši ordinaciji imate s podpisom izjave o izbranem zdravniku in potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja možnosti koriščenja obveznega zdravstvenega zavarovanja otroka, zato so vse storitve te vrste brezplačne. V kolikor kartica zdravstvenega zavarovanja ni potrjena, plačate pregled sami po ceniku ZZZS. Z otroki, ki nimajo izbranega pediatra v naši ustanovi, lahko opravite pregled samoplačniško.

Če ste pri otroku opazili izpuščaje, o tem obvestite našo sestro ob naročanju. V tem primeru boste vstopili pri vhodu za nalezljive bolezni, ki se nahaja na atrijski, zadnji strani poslopja.

 

KORISTNI NASVETI OB POJAVU BOLEZNI:

 • Ne pozabite na osnovni ukrep in otroku najprej izmerite telesno temperaturo,
 • če ima vaš otrok vročino, mu najprej odstranite oblačila,
 • v primeru, da se temperatura dvigne nad 38,5 °C, mu dajte svečko ali sirup za zniževanje temperature,
 • če presodite, da je otrokovo splošno počutje slabše (poležava, ni aktiven, ga nekaj boli, opazite izpuščaj, itd.) pokličite zdravnika,
 • priporočljivo je, da imate med pogovorom s pediatrom, pri sebi svinčnik in beležnico, kamor si boste zapisali navodila.

Nekaj napotkov pri nastanku različnih simptomov:

 

PEDIATRIČNA NUJNA MEDICINSKA POMOČ (PNMP)

Nudi nujno medicinsko pomoč otrokom in mladini do 19. leta starosti. Pokličite na telefonsko številko 01/47 23 888.

 

VSAKO NOČ TER OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH

Vsako noč med 19.00 do 7.00 ter ob nedeljah in praznikih od 7.00 do 19.00 je dežurni zdravnik v nujnih primerih za otroke, mladostnice in mladostnike dosegljiv v ZDL Center, Metelkova 9. Dežurni zdravnik nudi nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč, ne opravlja pa obiskov na bolnikovem domu.

Ob sobotah med 7.00 do 19.00 je zdravnik za otroke in mladino do 19. leta starosti dosegljiv le na eni lokaciji ZD Ljubljana, in sicer v pritličnih prostorih Zdravstvenega varstva predšolskih otrok v enoti Center, Metelkova ulica 9.

Za nujno zdravniško pomoč v primeru življenjske ogroženosti na domu, v prometni ali drugi nesreči, pokličite na telefonsko številko 112.

SAMO V RESNIČNO NUJNIH PRIMERIH POIŠČITE POMOČ V PNMP.

Koristni nasveti ob pojavu bolezni:

 • Ne pozabite na osnovni ukrep in otroku najprej izmerite telesno temperaturo,
 • če ima vaš otrok vročino, mu najprej odstranite oblačila,
 • v primeru, da se temperatura dvigne nad 38,5 °C, mu dajte svečko ali sirup za zniževanje temperature,
 • če presodite, da je otrokovo splošno počutje slabše (poležava, ni aktiven, ga nekaj boli, opazite izpuščaj, itd.) pokličite zdravnika,
 • priporočljivo je, da imate med pogovorom s pediatrom, pri sebi svinčnik in beležnico, kamor si boste zapisali navodila.
Irena Kumelj, dr. med.
specialistka pediatrije
Obvestila

Trenutno ni obvestil.

Na pregled se lahko naročite na sledeče načine.